Aşık Haşimi
Aşık Haşimî, asıl adıyla Haşimi Aslıhak, 1 Aralık 1951'de Çorum'un merkeze bağlı Evci Ortakışla köyünde dünyaya gelmiştir. Babası Osman, bölgede tanınan saygın bir din adamıdır, annesi ise Selvi adını taşır. Ailenin en büyük çocuğu olarak dünyaya gelen Haşimî, üç kardeşiyle birlikte köy hayatında büyür. Adı, köyün ileri gelenleri tarafından özenle seçilir ve "Hz. Muhammed'in kabilesinden gelen kişi" anlamına gelen "Haşimî" olarak belirlenir.
Eğitim hayatına 1958-1963 yılları arasında köy okulunda başlayan Haşimî, ortaokula Çorum’un Sungurlu ilçesinde devam eder. Ancak, babasının hastalığı ve ailesine bakma zorunluluğu nedeniyle eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalır. Henüz 13 yaşında iken TRT Ankara Radyosu’nun düzenlediği ses yarışmasını kazanır ve bu kurumdan kısa bir süre ders alır. Ancak, babasının izin vermemesi üzerine müzik eğitimine devam edemez. 1966 yılında evlenen Haşimî, sekiz kız çocuğunun babası olur.
1971 yılında Ankara EGO Genel Müdürlüğünde çalışmaya başlayan Haşimî, 1982'de Türkiye Elektrik Kurumu'na geçer ve 1994 yılında buradan emekli olur. Bu süreçte, müzik kariyerini de sürdüren Haşimî, genç yaşlarda rüyasında gördüğü bir kızın etkisiyle şiir yazmaya başlar. 1963 yılında, köyünde annesinden gizlice biriktirdiği parayla ilk sazını alır ve köydeki Cem âşığı Şekip Şahadoğru'nun babası Hasan'dan ders alarak bağlama çalmayı öğrenir.
Sanat hayatında, hem kendi eserlerini hem de ustaların eserlerini yorumlayan Haşimî, kırık havalar ve uzun havalar konusunda yetkin bir icracıdır. Nazım birimi olarak dörtlükleri tercih eden Haşimî, şiirlerini genellikle hecenin 8 ve 11’li kalıplarıyla yazar.
1983 yılında Ankara’da "Yorum Kasetçilik" isimli bir yapım şirketi kurar. Bu şirketle birlikte Musa Eroğlu, Sabahat Akkiraz, Güler Duman, Selda Bağcan, Belkıs Akkale, Bedia Akartürk gibi pek çok ünlü sanatçının kaset yapımcılığını üstlenir ve bu sanatçılarla yurt içi ve yurt dışında sahne alır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na kayıtlı olan Aşık Haşimî, Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği'ne (MESAM) kayıtlı 200'den fazla söz ve besteye sahiptir. Ayrıca TRT’de belgeseli yayınlanmış ve TRT Türk Halk Müziği Repertuvarı’nda bulunan “Gezsem de Dünyanın Dört Bucağını” adlı türkünün kaynak kişisi olarak tanınmıştır. Şu ana kadar 16 plak, 12 kaset, 4 klip ve 4 CD’si bulunan Haşimî, sanat ve sahne hayatına devam etmektedir.