Gesi Bağları 1173
Gesi bağlarında üç top gülüm var
Hey Allah'tan korkmaz sana bana ölüm var
Ölüm var da şu gençlikte zulüm var
Atma garip anam şu dağların ardına
Kimseler yanmasın anam yansın derdime
Gesi bağlarında dokundum taşa
Yazılanlar gelir sağ olan başa
Bizi hasret koydu kavme kardaşa
Atma anam atma şu dağların ardına
Kimseler yanmasın anam yansın derdime
Ana mendilimi düremiyorum
Yalınız evlere giremiyorum
Anasız babasız duramıyorum
Atma anam atma şu dağların ardına
Kimseler yanmasın anam yansın derdime
Sanatçı: Cahit Öztelli
Gesi Bağları Türküsünün Hikayesi
Kayseri'nin Gesi ilçesinde genç ve güzel bir kadın yaşar. Bu kızı bir genç görür ve görür görmez evleneceği kadının o olduğunu düşünür. Annesini ve babasını genç kıza görücü olarak gönderir. Görücü olarak giderler ve kahveler içilir. Oğlanın babası söze girer ve genç kızın babası sözünü söylemeden kızıyla konuşur. Oğlanı isteyip istemediğini sorar. Genç kızında gönlü adamdadır. Kızını adama verir ve çok uzatmadan düğünlerini yaparlar.
Genç kız doğup büyüdüğü köyden uzaklaşır. Eşi ve ailesi genç kadına çok iyi davranırlar. Evliliğinin ilk zamanları çok iyi şekilde ilerlemektedir. Bir süre sonra ailesini özleyen kadın dayanamayıp ailesini görmeye gitmek istediğini kocasına söyler. Kocası kadına izin vermez ve kadın çok üzerinde durmaz. Bir süre sonra tekrar dile getirir yine hayır cevabını alır. Aradan bir süre sonra kadının özlemi yine ağır basar ve kocasına tekrar söyler ve yine hayır cevabını alır. Bu cevaptan sonra kadın odasına gider ve 2 gün boyunca odasından çıkmaz. Üzüntülü bir şekilde ağlar durur.
Haber gelir ve annesini kaybettiğini öğrenir. Haftalardır olan özlemi habercisi olmuştur. Kadın ailesini görmeye karar verir ve evden çıkar. Ailesinin olduğu köye gitmeye başlar. Uzun bir süre sonra artık takali kalmamıştır ve artık sağlıklı düşünememektedir. Artık hali kalmamıştır. Gesi bağlarında dizleri üstüne çöküp kalmıştır. O sırada artık ulaşamayacağını anlar ve annesine ağıt olarak bu türküyü yakar.